БГ копродукция ще се бори за „Оскар“

10:20, 22 авг 18 / Култура 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската копродукция „Дивата круша“ ще влезе в състезанието за номинация в чуждоезичната категория на предстоящите оскари. Това стана ясно, след като от Турция обявиха, че с това заглавие ще протегнат ръка към заветната статуетка през февруари догодина.

Драмата, режисирана от Нури Билге Джейлан, вече направи световната си премиера в рамките на Международния кинофестивал в Кан през месец май, когато любителите на седмото изкуство посрещнаха прожекцията с дълги и бурни аплодисменти.

„Дивата круша“ е петият проект на Джейлан, който е изпратен от Турция в борбата за номинация за „Оскар“. Сега филмът е избран от 17-членно професионално жури, като се конкурираше за честта с още 11 продукции.

В лентата участие взимат продуценти от 7 държави - Zeyno Film (Турция), Memento Films Production (Франция), Detail Film (Германия), „РФФ Интернешънъл” (България), 2006 D.O.O. (Босна и Херцеговина), Sisters & Brother Mitevski (Македония) и The Chimney Pot (Швеция).

„Тази копродукция е сложно организирана между седем компании. Всяка от тях се включва чрез артистичен, финансов или технически принос в проекта”, обясни Зейнеп Атакан, която стои зад „Дивата круша” от турска страна. Филмът разказва историята на Синан, който се завръща в родното си село и прави всичко възможно да събере необходимите средства, за да издаде все още непубликуваната си книга. Дълговете на баща му обаче ще попречат на героя да сбъдне своята мечта.

91-ата церемония по раздаването на наградите „Оскар“ ще се проведе на 24 февруари, а номинациите ще бъдат официално обявени на 22 януари. Това ще е и първата година, в която Американската филмова академия ще въведе новата си категория за постижение в популярен филм, която през последните дни предизвика полемика в средите. Друга промяна, на която ще станем свидетели догодина, е по-краткото телевизионно излъчване на церемонията, което ще бъде съкратено до 3 часа. Предстои България също да посочи предложението си за предстоящите оскари.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама