Криптоатаките – най-новият вид хакерство срещу смартфоните

19:30, 22 авг 18 / Любопитно 25 1053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Случвало ли се е смартфонът ви изведнъж да се забави, загрее и батерията му да падне без видима причина? Ако е така, може би сте станали жертва на криптоатака.

Този нов вид кибератака е наречен "криптопохищение" от експерти по сигурността.

Той се състои в проникване в интернет сървър, персонален компютър или смартфон, за да се инсталира зловреден софтуер с криптопрограма ", заяви Джером Билойс, експерт в компанията за управление на ИТ услуги Уейвстоун, цитиран от БГНЕС.

Оперирането с биткойни е в основата на процеса на подпомагане на проверката и обработката на транзакциите на дадена виртуална валута.

Законните операции свързват хиляди процесори заедно, за да увеличат изчислителната мощност, която е на разположение, с цел печалба на криптовалута.

Операциите с биткойни , етер, монеро и други криптовалути могат да бъдат много печеливши, но изискват значителни инвестиции и генерират огромни сметки за електричество.

Но хакерите са намерили по-евтин вариант: тайно да експлоатират процесорите на смартфони.

За да примамят жертвите, хакерите се обръщат към дигиталния еквивалент на троянски кон, взет от гръцката митология: в безобидно наглед приложение или програма се крие зловредния вирус.

"Все повече мобилни приложения, криещи троянски коне, свързани с програмата за криптограми, се появиха в интернет платформите през последните 12 месеца", казва Дейвид Ем, изследовател в областта на сигурността в Касперски Лаб и водещ доставчик на оборудване за компютърна защита и антивирусен софтуер.

В най-лошия случай новия вид хакерство може да увреди телефона безвъзвратно.

Криптохакерството засяга предимно смартфони, работещи с операционната система Андроид на Google.

Apple упражнява повече контрол над приложенията, които могат да бъдат инсталирани на телефоните, така че хакерите са насочени по-малко към айфоните.

Но Google наскоро изчисти своя магазин за приложения Google play, като каза на разработчиците, че вече няма да приема приложения, които крият криптоци на своята платформа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама