Жители на Русе с подписка срещу премахването на две пешеходни пътеки

11:05, 22 авг 18 25 1429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жители на Русе започнаха подписка срещу премахването на пешеходни пътеки по две от централните улици на града. Според хората това е опасно, защото пешеходците продължавали да пресичат въпреки огражденията.

Живеещите в района на бул. „Скобелев" казват, че пешеходните пътеки са тук от години и сега, със затварянето на проходите към тях, е станало много опасно, защото старите навици са останали. А в района има две училища и детска градина, съобщава БНТ.

От Общината обясниха, че пешеходните пътеки са затворени заради законовите изисквания, а и било много опасно заради натоварения трафик по бул. "Скобелев" да се пресича на три места.

"Което е абсолютно неотговарящо на законовите изисквания от минимум 250 метра отстояние между отделните пешеходни пътеки. Сами може да видите как имаме кръстовище със светлинно регулиране на движението и няма 100 метра от него - ново пресичане с пешеходна пътека", обясни Димитър Наков - зам.-кмет на Община Русе.

Хората обаче смятат, че с това прескачане на огражденията предпоставките за произшествия се увеличава.

"Има законово изискване, но то е препоръчително, не задължително. Хората, които пресичат, ако са над 50 човека на час и има в близост училище, то тия правила не важат", коментира Мирослава Колева.

От Община Русе обясниха, че единствената останала пешеходна пътека ще бъде маркирана преди началото на учебната година, но до края на 2019 г. и тя ще бъде затворена, когато завърши реконструкцията на подлеза при Математическата гимназия, които никога не е работил. Хората обаче са скептични, че ще се ползва, тъй като се обитава от скитници и вече няколко пъти е горял. И настояват всяка следваща промяна да се обсъжда първо с тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама