Стартира 26-тото издание на международния филмов фестивал "Любовта е лудост"

11:30, 24 авг 18 / Култура 25 1375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международният кинофестивал "Любовта е лудост" започва, като на него ще бъдат представени над 110 пълнометражни игрални филма, както и документални, и късометражни заглавия.

Награденият за режисура със „Златна палма“ в Кан 2018 филм „Студена война“ на полския режисьор Павел Павликовски ще бъде прожектиран след церемонията по официалното откриване. На сцената на зала 1 във Фестивален и конгресен център актьорът Ицхак Финци ще получи фестивалната награда за цялостен принос към българското кино.

Конкурсните филми в основната програма са 12, а председател на журито е Клаудия Ландсбергер, Холандия, съосновател и първи президент на European Film Promotion, служи много години на селекционния комитет на конкурсната програма на Берлинале и на Hamburg Film Fund. Член е на Европейската филмова академия. Членовете на журито са: драматургът от Германия Хелмут Шьодел, Катерина Шпица - Русия, актриса, Луис Диого - Португалия, режисьор и Калин Станкулеску - филмов критик от Румъния.

За втора поредна година, фестивалът „Любовта е лудост“ има своето младежко жури, което ще избира най-добрия от представените 10 филма в младежкия конкурс.

В киноафиша на „Любовта е лудост“, освен конкурсна програма и младежка конкурсна програма са включени и следните панорами: Българска класика, Новото българско кино, По глобуса, Фестивали и награди, Светове и граници, Дни на Русия, Фокус Румъния, Фокус Иран, Фокус Франция, Фокус Испания, Фокус Унгария, Комедиите на Рихард Бланк, Жан-Пол Белмондо на 85 години и късометражна програма. Повечето от филмите са премиерни заглавия, някои от които са: „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, руските „Собибор“ и „Решение за ликвидиране“, „Син на друга майка“ с участието на варненеца Юлиан Костов.

В съпътстващата програма на кинофестивала са включени ежедневни срещи с автограф с любими актьори и режисьори на съвременното българско кино.

Младият режисьор Румен Русев ще открие своята фотоизложба „От L.A. и назад“ на 23 август, а на 25-ти Ginnу Andre ще разкаже своите цветни сънища чрез самостоятелната си изложба живопис „Да рисуваш с любов и лудост“.

Победителите от петия младежкия конкурс за плакат на кинофестивала ще бъдат обявени и наградени на официалното закриване на „Любовта е лудост“ на 31 август.

Японската драматична комедия „Крадци от магазини“ на режисьора Хирокадзу Коре-еда, получила награда в Кан 2018 ще закрие 26-тия кинофестивал „Любовта е лудост“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама