В Русия ще тестват прототип на изтребител от шесто поколение

10:50, 23 авг 18 / Свят 25 811 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският тежък боен безпилотен летателен апарат "Ловец", който отчасти ще се управлява от изкуствен интелект и ще стане прототип на изтребители от шесто поколение, за първи път ще се издигне във въздуха през септември 2018 г. Това съобщава източник от авиационната индустрия в кулоарите на изложбата "Армия-2018", пише ТАСС, цитирана от БТА.

"През септември "Ловец " за първи път ще се издигне във въздуха: ще направи серия от "подскоци "на пистата (апаратът ще се отделя от земята само на метри и веднага ще бъде приземяван). Тези тестове няма да бъдат пълноценен полет, но ще позволи безопасно да се наблюдава поведението на летателния апарат и работата на системата му за управление в началния етап на излитане", казва източникът.

Събеседникът отбелязва, че цялостно излитане, полет и кацане на апарата трябва да се извърши през 2019 г. Засега с „Летец“ се провеждат различни електронни тестове.

По-рано източник от военно-промишления комплекс съобщи, че руската концепция за изтребител от шесто поколение не е напълно оформена, но вече е възможно да се подчертае основната характеристика - отсъствието на пилот и възможността за самостоятелно извършване на всякакви бойни мисии. "В тази част - изкуствен интелект и самостоятелност -"Ловец" ще бъде прототип на изтребител от шесто поколение", подчертава източникът.

Според достъпните данни "Летец" е изпълнен с помощта на стелт технологията, има аеродинамичен дизайн "летящо крило" (без опашка), теглото на апарата е 20 тона. Според непотвърдена информация безпилотният апарат има реактивен двигател и може да развие скорост около 1000 км/ч.

Договорът за разработка на "Летец" е подписан между военното министерство и компанията "Сухой" през 2011 г. Първият модел на апарата за провеждане на наземни тестове е създаден през 2014 г.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама