Какво да правите ако имате стотинки или скъсани банкноти?

12:30, 25 авг 18 25 3107 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Какво е важно да знаете ако събирате монети и искате да ги обмените за хартиени банкноти или да замените повредени пари, разказа за БНР, Нина Милошевич:

Таксата за обмяна на стотинки в териториалното поделение на БНБ във Варна, а и в останалите клонове в страната е 2,40 % до 200 лв. и 1,2 % при сума над 200 лв. На входа на банката ви посреща учтиво служител – охранител, който ви уведомява да подготвите документ за самоличност, пита каква е целта на посещението ви и ви информира да приготвите предварително таксата за операцията, която ще извършвате. Интересен е и фактът, че всекидневно през варненския клон на БНБ преминават и хора с повредени банкноти. Какво трябва да знаем в този случай: БНБ възстановява на клиента банкнота със същия номинал, но с удръжка от 6%. Или образно казано, ако имате повредени 10 лв., за смяна с нова банкнота със същия номинал, банката ще ви удържи такса от 0,60 ст.

Задавали ли сте си въпроса какво да направя, ако имам разкъсана на парчета банкнота? Не се паникьосвайте, а старателно съберете всички до една части , поставете ги в плик, за да избегнете друго увреждане. Пликът с повредените български банкноти, заедно със заявление-декларацията за отложена замяна и документът по чл. 26, ал. 1, т. 2 от Наредба № 18 на БНБ за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обращение за причините и обстоятелствата, при които е станало повреждането, ако такъв е бил издаден, се поставят в байлонов плик и се опаковат в пакет (плик), които защитават съдържанието им от физически и химически въздействия. Върху пакета (плика) се написват името на лицето, в чиято полза трябва да постъпи стойността на заменените банкноти, адресът му и датата на предявяване.Занесете лично парите в Касов център на БНБ или попитайте във Вашата банка дали ще може банката да предаде парите на БНБ. Когато предавате парите, използвайте съответния формуляр, като обясните точно причината за повредата им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама