Откриха археологически находки с голяма научна стойност край село Гиген

16:10, 23 авг 18 25 1101 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Глава на статуя, вероятно на римски император и запазени колони от колонада откриха археолози при проучвания в римския град край плевенското село Гиген. Той е един от най-големите и значими римски градове по българските земи.

“В западната част на централната зала на Улпия Ескус археолозите намират запазени мраморни колони и части на капители, а в античен насип близо до тях глава на статуя. Възможно е тя да е била на някои от т. нар. Войнишки императори от средата или втората половина на III век”, предполага доц. Кабакчиева.

На 9-ти юли 328 година римският император Константин идва в най-големия град по десния бряг на Долен Дунав, за да открие мост през реката. Археологическите доказателства сочат, че владетелят е посрещнат в централната резиденция на Улпия Ескус, част от която е разкритата тези дни колонада.

“Огромният комплекс става център на Улпия Ескус през късноримския период, когато вече е изоставена схемата на ранноримския град”, казва доц. Кабакчиева. Заради него е преместена и главната улица на античния град.

Стойността в научен план е много голяма, защото тази колонада, този портик или пропилей, все още не е съвсем ясно, дават основание да твърдим, че целият архитектурен комплекс се развива в западна посока, най-вероятно до главната улица в посока север-юг.

Новите открития показват, че централната сграда на Улпия Ескус е била доста по-голяма, отколкото бе известно досега. В едно от спалните й помещения, преди повече от половин век е открита прочутата мозайка „Ахейци", която сега се пази в плевенския музей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама