Запрянов: Страната ни не може да влияе на крайната оценка за изтребителите

16:45, 23 авг 18 / Политика 25 1519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската страна няма как да повлияе на този етап по никакъв начин на решението на държавите, на които сме изпратили искане за предложение във връзка с придобиването на боен самолет. Това заяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов по повод посещение на делегация на Министерство на отбраната в САЩ и коментари за възможно влияние върху конкурса за боен самолет.

Запрянов припомни, че се намираме в процедура, в която сме изпратили искане за предложения до няколко държави и, съгласно изискванията, страните трябва да подготвят своите отговори на нашето искане за предложение, като срокът е 1 октомври.

Поканата за посещението в САЩ е за военнотехнически консултации, такава покана можем да получим и от други държави и ще откликнем позитивно и на тях, обясни Запрянов. Той посочи, че целта е на базата на тези консултации да изясним какви са ни изискванията, методиката на оценка и как ще подхождаме. "Ние държим на пълна прозрачност между всички участници, работим с правителствата и трябва да бъдем достатъчно открити и прозрачни", допълни зам.-министърът на отбраната.

Той отбелязва, че сроковете за изготвяне на тези оферти са малки - три месеца, а такива военнотехнически консултации биха улеснили нашите партньори по-бързо да подготвят отговорите си. Запрянов допълни, че ако имаме непълни оферти, ще загубим време след това да ги доуточняваме. Пояснявайки точно какво искаме, се надяваме на 1 октомври да имаме достатъчно пълни оферти, за да спестим време, отбеляза той.

По повод коментарите около посещението Запрянов каза, че би могло да има такива въпроси, ако такива консултации се водят, след като сме получили офертите и след като имаме предложенията на всички държави. "Ако има такива въпроси, трябва да успокоим хората, които ги задават, че на този етап няма как да повлияем на крайната оценка, защото тя зависи от това, което ще ни напишат на 1 октомври", допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама