Горски пожар приближава Берлин

10:10, 24 авг 18 / Свят 25 1000 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Миризмата на огън от горския пожар, който избухна на 50 километра от Берлин, достигна централните региони на германската столица. Получени са много обаждания от разтревожени жители, събудени от миризмата, съобщи в Twitter градската полиция, предаде БГНЕС.

Най-напред димът се е усетил в ранните сутрешни часове в южните и централните квартали на столицата. Властите препоръчаха жителите на Берлин и Потсдам да затворят прозорците и вратите си.

Междувременно около 300 пожарникари продължават да се борят с огъня, опитвайки се да предотвратят разпространението му в град Тройенбрицен (федерална провинция Бранденбург). Вестник Билд съобщава, че в гасенето са се включили булдозери и хеликоптери. През нощта властите са евакуирали около 600 души - жителите на Тифенбрунен, Клаусдорф и Фронсдорф - предградията на Тройенбрицен.

Горският пожар избухна в четвъртък около 12:30 местно време на 50 километра югозападно от столицата на Германия. Огънят се разпространи бързо в резултат на необичайно топлото време и вятъра, като от 5 хектара през нощта достигна до 300 хектара. Горят гори на територия, сравнима с площ от 400 футболни игрища.

 

Пожарът е обхванал район, където в земята има боеприпаси. Това силно затруднява работата на пожарникарите. Властите заявиха, че е имало множество експлозии.

През последните месеци страната преживява голяма суша, съпътствана с високи температури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама