Меркел: "Северен поток 2" няма да направи Германия зависима от Русия

12:30, 24 авг 18 / Свят 25 1032 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Газопроводът "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море, няма да направи Германия зависима от Русия за доставките на енергия", заяви германският канцлер Ангела Меркел пред студенти в грузинската столица Тбилиси, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

На втория ден от обиколката си из три страни от Кавказкия регион, много от които имат сложни отношения с големия си северен съсед, Меркел отново заяви, че Берлин иска да гарантира, че Русия ще продължи да доставя известни количества газ и през Украйна, дори след завършването на "Северен поток 2".

Пред студентите от Държавния университет на Тбилиси Меркел каза още, че Европа и НАТО не са врагове на Русия, предаде ТАСС.

"Русия е важна страна в света. Германия има желание да има добри отношения с Русия. Европа и Русия добре сътрудничат и научават много един от друг, но в същото това време искам да отбележа, че ЕС и НАТО не са врагове на Русия", каза Меркел.

Относно интеграцията на Грузия в ЕС Меркел каза, че процесът не завършва за пет години. Тя припомни, че става дума за един динамичен процес, който Германия ще продължи да подкрепя, но допълни, че не иска да дава прибързани обещания, че интеграцията на страната в ЕС скоро ще е факт.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама