„Пътуващо лятно кино с БНТ1“ гостува в Исперих

08:00, 26 авг 18 25 2161 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националното турне на кампанията за възстановяване на летните кина в България – „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ – продължава с безплатна прожекция в Исперих.

На 27 август (понеделник) пред читалище ,,Съзнание“ от 20:30 ч. жителите и гостите на града ще имат възможност да гледат филма ,,Урок“ на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, а от 18:30 ч. на разположение на най-малките зрители ще бъде Пътуващата детска библиотека на БНТ.

„Урок“, също както последвалият го филм „Слава“, са създадени по действителни случаи и са част от замислената от режисьорите трилогия за „малките герои“ на нашето време: куриозни истории от новините в българското общество.

Премиерата на „Урок“ е през 2014 г. по време на филмовия фестивал в Торонто. Не закъснява и първото отличие за лентата от престижния фестивал в Сан Себастиан (Испания), където филмът получава голямата награда за дебют. Следват награди и от фестивалите в Токио, Солун, Варшава, Куенка (Еквадор), Гьотеборг (Швеция), Анже (Франция), Вилнюс (Литва), Клуж-Напока (Румъния), Дахук (Иракски Кюрдистан) и други.

„Урок“ е носител на „Златна липа“ (Стара Загора, 2015) за най-добър филм, на наградата на БФА‘2015 за най-добър пълнометражен игрален филм, както и на наградата на София за ярко постижение в областта на киното (2015 г.) и на специалната награда на гр. Варна „Златна роза“ (2014).

В продукцията взимат участие актьорите: Иван Бърнев, Иван Савов, Стефан Денолюбов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева и Маргита Гошева, която получава за ролята си във филма редица отличия.

Освен „Урок“, по време на прожекцията в Исперих, ще бъдат представени и две късометражния продукции – „Солено и сладко“ (продуцент „No Blink“) на режисьора Поли Генчева с участието на Асен Блатечки и филмът от общоевропейската кампания на Европейския съюз „ЕU&ME“ - ,,Царят на купона“ на режисьора Йоргос Зоис.

Следващата спирка от турнето на ,,Пътуващо лятно кино с БНТ1“ ще бъде в Девня, където на 28 август (вторник) в парк „Разсадника“ ще се състои прожекция на филма ,,Слава“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама