Лоша реколта в Долината на прасковите тази година заради дъждовете

12:30, 26 авг 18 25 1881 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сливенска област е една от най-развитите в земеделско отношение в страната, но Долината на прасковите тази година е без праскови. Бабите, които някога продаваха по пътищата, вече почти не могат да бъдат открити, а големите производители трудно намират останали 20-30 килограма за продан.

Оказва се, че част от овошките са пострадали заради големите температурни разлики. Такава реколта не е имало от 30 години, казват земеделските стопани и изчисляват загуби за стотици хиляди левове, съобщава БНР.

"Тази година поради метерологичните условия голяма част от стопаните пострадаха напълно и нямат реколта. Единственият инструмент за подкрепа на държавата е механизмът на държавната помощ "де минимис“. Дали тази помощ ще бъде дадена от държавата, ще зависи от бюджета в края на тази година. Системата на Министерството на земеделието, храните и горите е обследвала площите, които са пропаднали, така че цялата информационна база я има", коментира председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама