Папата пристигна в Ирландия

14:24, 25 авг 18 / Свят 25 1134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск пристигна в Ирландия тази сутрин, за да започне двудневно посещение - първото папско посещение в страната от 1979-а година насам, предадоха световните агенции.

След пристигането си на летище Дъблин той ще се срещне с ирландския президент Майкъл Хигинс, където ще засади дърво и двете ще имат частна среща. На летището папата бе посрещнат от министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковини.

Очаква се посещението му да доведе до 600 000 души в ирландската столица. Също така се очакват протести на разгневени хора от неспособността на католическата църква да се справя с малтретирането на деца, извършено от духовници в Ирландия и други държави.

По-късно днес папата ще ръководи Фестивала на семействата на стадиона Кроук парк в Дъблин, на който се очаква да присъстват 80 000 души. Утре ще отслужи меса, с която ще се сложи край на Фестивала на семействата в парка Финикс в Дъблин и се очаква на литургията да дойдат половин милион богомолци.

Визитата на папата в Ирландия идва в момент, в който страната е доста променена. Премиерът Лио Варадкар е хомосексуалист, съотношението на католиците сред пет милионното население спадна от 90% на под 80%, през май абортите бяха либерализирани, а през 2015-а година бяха легализирани хомосексуалните бракове.

Последното папско посещение, извършено от папа Йоан Павел ІІ през 1979-а година, привлече 2.7 милиона души за три дни през септември и октомври.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама