Меркел иска силни икономически връзки с Азербайджан

16:58, 25 авг 18 / Свят 25 1198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес за по-силни икономически връзки с Азербайджан, особено в енергийния сектор, на среща с президента Илхам Алиев в Баку, предаде ДПА, съобщи БТА.

Меркел даде ясно да се разбере, че Германия и ЕС имат интерес да разширят енергийните си пазари, за да станат по-слабо зависими от руския внос на газ, и точно тук е мястото на Азербайджан с тръбопровод през Турция към страните от южната част на Европа.

Алиев прояви интерес съм разширяване на тръбопровода към Европа, макар че бе въздържан по въпроса дали Туркменистан може да пренася газ за Европа през Азербайджан.

Лидерите обсъдиха също така ситуацията с човешките права в страната, като Алиев посочи, че иска разговорите да продължат.

Меркел увери, че Германия ще продължи да настоява за политическо решение  по продължаващия конфликт между Азербайджан и съседна Армения за планинския район Нагорни Карабах. Районът принадлежи на Азербайджан, но се контролира от проарменски сили.

Меркел трябва да се върне в Берлин довечера. Азербайджан е последната страна в тридневната й обиколка в региона, започнала в четвъртък в Грузия и продължила в петък с Армения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама