Сирия открива посолство в Южна Осетия

14:10, 26 авг 18 / Свят 25 971 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сирийската арабска република ще отркие посолство в столицата на частично признатата Южна Осетия в най-близко време.

Независимостта на Южна Осетия е призната само от Русия (2008), Никарагуа, Венецуела, Тувалу и Науру през 2009-а година и частично признатата Абхазия и непризнатите Нагорни Карабах и Приднестровие.
В началото на август 2008-а година конфликтът ескалира

На 8 август 2008-а година Грузия се опитва да реши конфликта с Южна Осетия като я напада. Към онзи момент страната е в статуса на непризната република. В резултат на военните действия за четирите дни на конфликт в Южна Осетия загиват повече 1 500 мирни граждани.

Тогава Русия въвежда войските си и след няколко дни грузинските военни са спрени и изведени от Южна Осетия.

Две седмици след приключването на активната фаза на войни действия Руската Федерация официално признава независимостта на Южна Осетия.

На този ден в Южна Осетия и Русия протичат траурни мероприятия и паметни акции посветени на трагедията от преди 10 години.

България и страните от Европейския съюз не признават Южна Осетия и нямат дипломатически отношения с нея. Също така, Южна Осетия няма широко международно признание и не е интегрирана в международни организации и структури. В Южна Осетия функционира Дружеството за югоосетинско-българско приятелство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама