Папата: Трябва да действаме твърдо и решително срещу скандала със сексуалните посегателства

18:55, 26 авг 18 / Свят 25 1059 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франсис заяви, че църковните неуспехи за справяне със сексуалните престъпления "правилно са предизвикали възмущение", както и че предизвикват смут в папството му и радикално ограничават авторитета на католическата църква.

Започвайки едно от най-тежките пътувания през петте си години като папа, Франсис описва "отблъскващите престъпления" и невъзможността на църквата да се справи с тях като "източник на болка и срам за католическата общност" - отбелязват някои ирландци,изтъквани като „известни“ и без да се споменават конкретни стъпки за реформи.

"Не мога да не призная тежкия скандал, причинен в Ирландия от злоупотребата с младежи от членовете на църквата, натоварени с отговорността за тяхната закрила и образование", каза той пред членове на ирландското правителство, други законодатели и дипломати.

При първото папско посещение в Ирландия от близо 40 години главата на Римокатолическата църква се срещна с осем жертви на сексуални посегателства на свещеници и на институции на църквата. Той заяви, че ще поиска по-голяма ангажираност за премахването на този "бич", предаде Агенция „Ройтерс“, цитирана от NOVA.

36-часовият престой на Франсис в Ирландия представлява най-непосредствената среща на папата, все още с последиците от скандалите, както и тест за това дали може да възстанови църквата в страна, където католицизмът някога е била социална и религиозна основа. Той също така ще даде указания за това как папата, който понякога е бил критикуван за неговото управление в кризата, ще ръководи една църква, изправена пред нова вълна от неприятни случаи по целия свят.

В съботната си реч папа Франсис даде съвети на пострадалите семейства, говорейки за важността от ограничаване от социалните медии и бързо абстрахиране след трагедия.

Очаква се главата на Римокатолическата църква по-късно днес да отслужи литургия пред 500 000 души в парка Финикс в ирландската столица. По същото време са планирани протести на жертви на сексуални посегателства, извършени от католически свещеници в Дъблин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама