Варненските подлези - добра идея, лошо изпълнение

12:40, 27 авг 18 25 1253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стар хладилник до неработеща платформа за хора с увреждания – така изглежда един от централните подлези във Варна – този до Икономическия университет. Хладилникът не работи. Подвижното устройство също, но пък има табелка с надпис – „Платформата е спряна за ремонт“. Ремонт няма. Оказа се, че такъв не са виждали и хората, които всеки ден минават през него, предаде БНР.

Старите релси по стълбите са единственото средство, чрез което през подлеза могат да минават майки с колички и велосипедисти, но хора в инвалидна количка не биха успели. Дори и да имат придружител.

Асансьорът е в окаяно състояние – спукани от удар стъкла, издраскани и мръсни рамки, разбито електронно устройство, а вътре ....още по-зле.

Преминаваща майка сподели, че редовно минава от там с бебешката количка, но откакто се е родило детето й платформата не работи. А бебетО й вече е на 4 месеца. Други майки разказват, че във времето, когато асансьорът работел е падал рязко надолу и винаги е бил много мръсен.

Платформите във варненските подлези бяха направени с основната цел да се ползват от хора със затруднено движение. С годините добрата идея се превърна в лошо изпълнение.

В момента голяма част от устройствата не работят. Минават месеци докато платформите бъдат ремонтирани – време, през което варненци са лишени от правото си да ги ползват.

Според Обретен Михов, председател на Дружество на хора с увреждания „Бриз“, човек трябва да има голям късмет, когато стигне до подлез да уцели момента, в който платформата да работи, защото в повечето случаи тя е счупена. Когато прави проверка на платформите в подлезите от входа на Варна до Макдрайв, той установява, че от всички /които са около 7-8 на брой/ платформата за хора с увреждания е работила само в един – в подлеза до кметство „Младост“.

Въпросните устройства не са направени технически както трябва от самото начало, коментира още Обретен Михов. "Не са направени в удобство на хората с увреждания. Хората, които са ги правили, не разсъждават като човек на количка, а като здрави хора. Затова и бутона е сложен на високо място, където на тях им е удобно, а не където е удобно на човека с увреждане, който е на по-ниско ниво", каза още Михов. 

Неработеща е платформата и в подлеза до Детския кът. 

Хората в инвалидни колички могат да преминат без проблеми подлеза до Спортна зала, защото там изградиха бетонна рампа. По нея вече цяло лято километри навъртат и пешеходците, защото стълбите на подлеза са изпочупени, а мазилката под тях се рони. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама