Казанлък отново е домакин на дните на тракийската култура

19:00, 27 авг 18 / Култура 25 1201 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 13-ти път община Казанлък организира "Празници в Долината на тракийските царе". Десетки изложби, концерти, научни симпозиуми и дори състезания са посветени на траките тази година. По традиция празниците се провеждат в края на август.

Тази година събитията са основно от 31 август до 2 септември. Но един от акцентите на празниците - изложбата на открито „Долината на тракийските царе“ ще бъде открита на 29 август от 18.00 часа и ще може да бъде видяна до 2 септември в залата на ул. “Искра“ 4. Експозицията е на възпитаници на възпитаници на Гимназията по пластични изкуства “Дечко Узунов“ в Казанлък, обясни Сребра Касева, началник - кабинет на кмета в Община Казанлък, съобщава БНР.

Официалното откриване на Празниците в Долината на тракийските царе ще се състои в петък от 20.00 часа при Тракийската гробница в парк „Тюлбе“, когато ще бъде връчена и наградата „Проф. Александър Фол“. След церемонията ще бъде представен спектакълът-ритуал на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък, наречен „Мистериите на траките“. Спектакълът е финансиран от Национален фонд „Култура“, представян е единствено в София като част от програмата за Председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Друг акцент на тазгодишната програма е необичайното състезание наречено „Тракийски сървайвър-разходка във времето“, съобщи още Сребра Касева. Тя поясни, че към играта-приключение има засилен интерес, а в първото изданието участие ще вземат 75 отбора от двойки, които вързани ще трябва да се подложат на физически и умствени изпитания. Това включва лазене в 20-метров тунел под земята, търсене на предмети и ориентиране по карта, скачане в чували, решаване на логически задачи, преодоляване на водни препятствия, катерене, сечене на дърва, стрелба с лък, пълнене и пренасяне на чували с пясък. Началото ще бъде дадено в 10.00 часа на 1 септември, събота.

На специална среща, като част от празниците ще бъде представена и репликата на тракийският кораб, който се строй на брега на язовир „Копринка“, разказа още Сребра Касева. Предстои т.нар. птицеглав кораб да бъде въведен като туристическа атракция от следващата година.

В рамките на празниците от петък до неделя в Казанлък ще се проведе и Единадесетата научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“. В нея доклади и изследвания посветени на траките ще изнесат 23 ма учени.

В петък от 17,30 часа ще бъде открита и изложбата „Пътешественик във времето“, посветена на 85 години от рождението на проф. Александър Фол. На откриването ще присъства и съпругата на известния траколог.

За четвърта поредна година ще се проведе и„Национален джаз фест - Казанлък 2018“. Откриването е насрочено за 20.00 часа в четвъртък в парк „Тюлбе“. Участие в него през различните дни ще вземат: джаз формация „X-KEY“, SO NICE – SOUTH JAZZ, Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, „JAZZ CATS“, вокални джаз формации.

Ще се проведе и традиционният боди арт фест, в програмата са предвидени още снимки в тракийско облекло, Детско пътешествие в света на траките – разходка с влакче, игри и награди; „По стъпките на траките“ - поход на мълчанието до Мегалита, както и конна езда.

Край Тракийската гробница от 31 август до 1 септември ще се проведе и изложението „Виното на траките“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама