До 1000 лв глоби за незаконно изхвърляне на боклук в Кюстендил

14:40, 28 авг 18 / Общество 25 504 Topnovini
1

До 1000 лв. глоба грози всеки, който хвърля боклука си на нераглементирани за това места в Кюстендил. Това заявиха от градската управа по повод десетки жалби на граждани за образувани сметища с тонове боклуци в тях в крайните квартали на града. Камиони на общината постоянно почистват и сметоизвозват, но след това, само до няколко дни отново недобросъвестни граждани хвърлят отпадъците си и замърсяват районите.

Остра неприятна миризма и прах от строителни отпадъци, гуми и битови отпадъци се носи по ул. "Чаталджа" в Кюстендил. Тук до един от контейнерите, който стои празен, хората си изхвърлят отпадъците и така е от години, оплакват се жители от близките къщи, показва проверка на БНТ.

Подобно нерагламентирано сметище има и в другия край на града, близо до ромския квартал. След като в общината получат сигнал за замърсен терен, изпращат екипи от отдел „Чистота", които събират отпадъците. Проблемът, обаче се решава за кратко, оплакват се жители, защото недобросъвестни хора продължават да изсипват тонове с боклуци на същите места.

Налагането на санкции на нарушителите, които си изхвърлят нерегламентирано отпадъците обаче е непосилна задача за общината, обясниха от там.

"Самият акт трябва да се състави в момента, в който лицето се установи, че изхвърля такъв отпадък, трябва да има свидетел, с който да установим изхвърлянето на отпадъка и акта трябва да бъде съставен на място", обясни Марина Цекова - ст. юрист консулт в община Кюстендил.

От общината призовават хората да бъдат по активни и да съдействат, когато видят, че някой умишлено замърсява. А според общинска наредба всеки жител е отговорен за поддържането на чистотата в неговия район и е длъжен да я спазва, защото в противен случай се харчат много повече пари от данъкоплатеца за почистване на населеното място.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 273 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.