Военните министри на ЕС обсъждат Западните Балкани във Виена

09:40, 29 авг 18 / Свят 25 993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще участва на 29 и 30 август в неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз. Форумът ще се състои във Виена и е част от календара на австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Срещата ще започне с дискусия на въпроси, свързани със засиления ангажимент на ЕС към Западните Балкани по линия на Общата политика за сигурност и отбрана. Темата е продължение на процеса на насърчаване на европейската перспектива за Западните Балкани, който започна по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

В рамките на централното събитие на българското председателство по темата за Западните Балкани - Срещата на върха ЕС – Западни Балкани, беше подписана Декларацията от София, съдържаща конкретни стъпки и цели в подготовката за членство на страните от региона. В този контекст ще бъде обсъден прогресът по реализирането на ключови приоритети, заложени в Декларацията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и помощник генералният секретар на ООН по операциите по поддържане на мира Жан-Пиер Лакроа също са поканени да участват на вечерята.

На 30 август срещата ще продължи със заседание, на което ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с постигането на напредък по развитието на Общата политика за сигурност и отбрана с оглед на предстоящия Съвет Външни работи, който ще се проведе през ноември в Брюксел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама