НИМ завърши втората етнографска експедиция в село Добърско

19:00, 29 авг 18 / Култура 25 1870 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 17 до 24 август 2018 г. се проведе втора етнографска експедиция в с. Добърско, община Разлог. Проучванията са част от цялостното етнографско изследване на селото, финансирано от Националния исторически музей (НИМ). Целта на екипа от етнолози от музея и фолклористи от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН (ИЕФЕМ – БАН), бе да се проучат различни елементи от цялостното материално и нематериално културно наследство в селото, чийто храм „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е филиал на НИМ.

Един от фокусите на изследването бе традиционният обред „Водици”, празнуван на Йордановден. Проследен бе и документиран празникът „Успение Богородично” – от църковната служба до задължителния курбан, провеждан винаги в неделя след църковната дата в близката оброчна местност.

Друг важен акцент при проучването бяха семейните обичаи и обреди, характерни за селото, практикувани и днес, както и традиционните поминъци на населението.

В рамките на експедицията продължи изследването на оброци и местности, разположени в землището на с. Добърско. В т. нар. местност „Петрово въже“ се намира оброк на „Св. Петър“, около който се открива фрагментирана керамика. В местността „Богородица“, съвременният параклис е построен върху останки от некропол, чиято вероятна принадлежност е от османския период.

Интерес преставляват оброчните места в местностите „Атанасова църква“, „Гергева църква“ и „Копаната църква“, където ясно личат основи на сгради, с ориентация изток-запад – най-вероятно късносредновековни параклиси или църкви. В самия център на съвременното гробище личат основи на църква, градена с оформени камъни, част от които са запазени на място. Според местните мястото се казва „Св. Димитър“.

Теренните експедиции в периода 18–24 юли и 17–21 август 2018 г. обхванаха и проучиха различни елементи от цялостното материално и нематериално културно наследство на с. Добърско. Сред основните набелязани теми за изследване бяха народен календар, семейна обредност, поминъци, традиционно облекло, народни вярвания и мироглед, религиозна култура, музикален фолклор, а цялостните резултати от изследването се предвижда да се представят и публикуват през втората половина на 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама