57% от македонците ще гласуват "За" на референдума

20:10, 29 авг 18 / Свят 25 994 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мнозинството от македонските граждани искат да бъде решен спора за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина и страната да се присъедини към НАТО и ЕС. Това сочат резултатите от социологическото изследване на Международния републикански институт /МРИ/.

57 на сто от запитаните подкрепят предложението Македония да се присъедини към ЕС и НАТО с новото име - "Република Северна Македония". Същият процент смятат, че ползите от това членство оправдават смяната на името.

Половината от участниците в проучването - 49 на сто ще участват в референдума на 30-ти септември.

22 на сто смятат да гласуват "против" промяната на името.

"Колкото повече наближава този важен референдум за Македония, толкова подкрепата за компромисно решение на спора за името, което ще открие вратите за членство в ЕС и НАТО, се накланя все по-силно към евроатлантическите институции", каза Пол Макарти, който е регионален директор на МРИ, пише БГНЕС.

Подкрепата за членството в ЕС продължава да се увеличава. 83 на сто подкрепят присъединяването на Република Македония към Евросъюза. 77% подкрепят членството в НАТО.

Изследването на МРИ е проведено между 28-ми юни и 15-ти юли тази година. В него са участвали 1100 души на възраст над 18 години.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама