Започват празниците на изкуствата "Аполония"

09:10, 31 авг 18 / Култура 25 1607 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стартира 34-тото издание на "Аполония 2018" в Созопол. До 8 септември са организирани над 70 културни събития, сред тях водещи заглавия от театралната и музикалната сцена, изложби и филми.

За седма поредна година традиционните за фестивала срещи "Цената на успеха" ще представят постиженията на популярни хора на изкуството. За своите преживявания по пътя към успеха ще разкажат писателят Георги Господинов с модератор Георги Лозанов, художникът Греди Асса, аниматорът, плакатист и дизайнер Теодор Ушев, в срещата ще участва и режисьорът Владимир Люцканов, а модератор ще бъде Божидар Манов.

По време на фестивала ще върви и “Книжната Аполония”, която се прави за трети път. В нея издателства ще представят свои избрани автори и творби.

Друг акцент, който е включен в афиша за интересните прояви в Созопол, е “Детската Аполония”. В нея ще се срещнат различни поколения творци в сферата на изобразителното и приложното изкуство, фотографията, музиката и хореографията.

На 31 август концерт ще има Младежката филхармония “София”, с което ще бъде даден и стартът на музикалните изяви. Сред премиерните представяния и нетрадиционните творчески тандеми са тези на сопраното Габриела Георгиева заедно с Григор Паликаров, на Антонина Бонева и Малин Кръстев в музикално-поетичен рецитал с баладите на Шопен и Мицкевич.

Още доста популярни български имена са потвърдили участие и ще бъдат на сцената на амфитеатъра в Созопол. Сред тях са Белослава, която ще пее пред феновете си на 1 септември. На 2-и концерт ще направи Стенли, а на следващата вечер е участието на нашумялата група “Джеръми?”.

Васил Петров и Военният бигбенд - Стара Загора, ще имат съвместна изява на 4-и, на 5-и ще пее Милица Гладнишка. На 6-и гостува фолклорен ансамбъл “Странджа”, а предпоследната вечер е за феновете на Хилда Казасян, които ще могат да я видят и чуят на живо.

Кулминацията от прояви, които ще съберат меломаните, е участието на група ФСБ. Със своите изпълнения по време на “Аполония” бандата ще отпразнува 40 години на сцената. Музикантите ще излязат пред публиката на 8 септември.

Почитателите на театъра също ще намерят своите интересни събития, организирани в черноморския ни курорт. Изяви ще имат известни и любими на публиката актьори като Асен Блатечки, Захари Бахаров, Теодора Духовникова и Луиза Григорова.

Билетите за спектакли като "Чамкория" вече са изчерпани. „Отново няма билети за много от театралните представления. Всички участници във фестивала са избрани с много любов и добро отношение към всичко, което става в София, естествено най-много, защото това са нашите възможности, а това е, може би, и шикът на фестивала – в Созопол да дойдат столичните събития, които тази година са твърде много“, коментира артистичният директор Маргарита Димитрова пред БНР.

В дните на фестивала има между 6 и 7 неща, който се случват, обясни Димитрова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама