Тръмп заплаши да извади САЩ от Световната търговска организация

08:40, 31 авг 18 / Свят 25 919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Доналд Тръмп заплаши в интервю за агенция Bloomberg да извади САЩ от Световната търговска организация (СТО), ако тя не подобри работата си, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Ако не се променят, ще се изтегля от СТО", каза Тръмп.
 
Доналд Тръмп многократно се е оплаквал, че САЩ са подложени на несправедливо отношение в световната търговия и обвинява СТО, че е допуснала това. Той е заявявал, че СТО от дълги години "се държи лошо" със САЩ и че организацията трябва да промени политиката си.

През април Тръмп написа в Twitter, че СТО дава преференции на Китай и се държи несправедливо към САЩ. В началото на юни на съвещание на кабинета си Тръмп нарече "бедствия" Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и СТО. Тръмп също е заявявал, че САЩ ще се стремят към реформиране на тази организация.

Световната търговска организация е създадена на 1-ви януари 1995 г. и в нея членуват над 160 държави. Седалището й е в Женева.

Тръмп заяви в интервюто, че предложението на ЕС да се откаже от мита върху вноса на американски автомобили не е достатъчно. "Не е достатъчно. Техните потребители са свикнали да купуват техните коли, а не нашите", каза Тръмп, който често е изразявал раздразнение, че вижда мерцедеси по улиците на Ню Йорк.

"ЕС е почти толкова ужасен, колкото Китай, но в умален вид", добави той. Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом заяви вчера в Брюксел, че ЕС е готов да включи автомобилостроенето в евентуално търговско споразумение със САЩ, за да се сложи край на сегашния търговски конфликт с Вашингтон.
 
"Готови сме да сведем до нула митата си, дори върху автомобилите. Всички мита се нулират, ако и САЩ направят същото. Трябва да е взаимно", каза Малмстрьом пред комисия на Европейския парламент.

Тръмп заплашва да въведе 25-процентни мита върху вносните автомобили и е възложил на търговското министерство на САЩ да проучи въпроса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама