Пет от най-смъртоносните отрови, познати на хората

19:40, 31 авг 18 / Любопитно 25 312 Topnovini
1

Отровите са химични вещества и съединения, които нарушават нормалното протичане на жизнените процеси в живите организми. Те са трудни за откриване и често не оставят никакви следи. Ето пет от най-смъртоносните отрови, познати на хората:

Полоний

Полоният е радиоактивен елемент, който разгражда тъканите на тялото. Поглъщането на само 7 трилиона от един грам довежда до внезапна смърт. Полоният е перфектното средство за убийства, тъй като употребата му е трудно доказуема.

Цианид

Цианидът е смъртоносна отрова, която се свързва с желязото в кръвта, като го ограничава от пренасянето на кислород в клетките. Летална доза убива за минути. Намира се в семена от ябълки, череши, бадеми и кайсии.

Аматоксин

Аматоксинът е смъртоносна отрова, открита в гъбата мухоморка. Яденето на една гъба е достатъчно, за да доведе до бавен и мъчителен край на живота ви. Аматоксинът атакува бъбреците и черния дроб.

Тетродотоксин

Той оказва влияние върху нервната проводимост между мозъка и тялото. Минималната доза може да доведе до загуба на усещане и парализа. Отровата се разнася в тялото за около 6 часа и ако сте поели малко повече от нея, то краят може да бъде фатален.

Рицин

Тази изключително токсична растителна отрова е известна с това, че е използвана за убийството на българския журналист и дисидент Георги Марков. Тя представлява гликопротеин, който нарушава синтеза на протеини в клетката, предизвиквайки клетъчна смърт.

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани