Десетки бежанци от Сирия бяха спасени край югоизточния бряг на Кипър

16:13, 01 сеп 18 / Свят 25 1188 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди сирийци напускат страната всяка година, а диаспората (разселването) е навсякъде по света. Но докато Европа твърди, кои страни трябва да предприемат сериозно мерки по отношение на мигрантите, Ливан е заел най-много сирийски бежанци от всяка друга страна. Повече от 1,5 милиона сирийци живеят там в градовете и импровизираните лагери.

В рамките на четири поредни дни (29 – 31 август ) 24 бежанци от Сирия бяха спасени край югоизточния бряг на Кипър в късния следобед в събота.

Съществуват обаче определени ограничения, при които те трябва да живеят. Сирийците не могат да се движат свободно из страната, забранени са им някои работни места, обществени паркове и местни предприятия, понякога даже отказват да погребват сирийските граждани, като се позовават на липсата на гробовно пространство. Идеята за постоянно живеене на сирийците в Ливан е трудна за много ливанци - ливанската гражданска война е причинена отчасти от уреждането на палестински бежанци в страната.

Според официалната европейска статистика, през 2017-а година Кипър е на второ място в ЕС, след Гърция, по брой търсещи убежище мигранти на един милион население – 5235 души, което е ръст от 56% спрямо предишната година. За първото полугодие на тази година 2435 души са подали молби за международна закрила на територията на страната, което е увеличение с над 40%, предаде novini.bg.

Кипър е достигнал границите на възможностите си за нови пристигащи мигранти, заяви по-рано тази седмица министърът на вътрешните работи Константинос Петридис. Правителството в Никозия изразява голямата си заграженост и настоява за разработването на единна всеобхватна политика на ЕС за справяне с увеличените миграционни потоци.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама