24-часова стачка спира фериботите в Гърция

08:00, 03 сеп 18 / Свят 25 409 Topnovini
1

Гръцките фериботи ще останат в пристанищата, прекъсвайки връзките между островите и континентална Гърция, след като профсъюзът на гръцките моряци обяви 24 часова стачка с искания за по-добро заплащане.

Стачката идва в края на летния сезон и от фериботните компании осигуриха допълнителни курсове в неделя, за да отговорят на туристическите нужди през уикенда преди стачката.

Изтъквайки като причина замразяването на заплатите поради икономическата кризата в Гърция, моряците от профсъюза обявиха решението за стачка, след като не успяха да се споразумеят с работодателите за увеличение от 5% на заплатите. Независимо от двугодишния ръст в отрасъла, работодателите предлагат увеличение само с 1% сега и още 1% следващия юни.

Това е първата стачка в Гърция след 21-ви август, когато след осем години на сериозни съкращения на разходи и международни спасителни мерки, Гърция обяви, че излиза от кризата.

Въпреки, че ограниченията в бюджета остават, Алексис Ципрас обеща да увеличи минималната работна заплата, която спадна от 760 евро на месец преди кризата до 586 евро днес. 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 135 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.