24-часова стачка спира фериботите в Гърция

08:00, 03 сеп 18 / Свят 25 1129 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцките фериботи ще останат в пристанищата, прекъсвайки връзките между островите и континентална Гърция, след като профсъюзът на гръцките моряци обяви 24 часова стачка с искания за по-добро заплащане.

Стачката идва в края на летния сезон и от фериботните компании осигуриха допълнителни курсове в неделя, за да отговорят на туристическите нужди през уикенда преди стачката.

Изтъквайки като причина замразяването на заплатите поради икономическата кризата в Гърция, моряците от профсъюза обявиха решението за стачка, след като не успяха да се споразумеят с работодателите за увеличение от 5% на заплатите. Независимо от двугодишния ръст в отрасъла, работодателите предлагат увеличение само с 1% сега и още 1% следващия юни.

Това е първата стачка в Гърция след 21-ви август, когато след осем години на сериозни съкращения на разходи и международни спасителни мерки, Гърция обяви, че излиза от кризата.

Въпреки, че ограниченията в бюджета остават, Алексис Ципрас обеща да увеличи минималната работна заплата, която спадна от 760 евро на месец преди кризата до 586 евро днес. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама