Търсят доброволци за археологически обект във Видин

10:50, 03 сеп 18 25 1154 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Търсят се доброволци за възобновяване на археологическите проучвания на кула № 8 от римската крепост „Бонония”, съобщиха от екипа, който ще работи на обекта. Работата на терен ще започне на 10 септември и ще се продължи до края на месеца. Поради липса на осигурено финансиране, това ще стане на доброволни начала. Археологическият екип с научен ръководител доц. д-р Здравко Димитров ще работи без заплащане, студенти по археология от Софийския университет, които са от Видин, също ще участват като доброволци. От общината осигуряват 10 работници от строителната група, предаде БНР. 

Последните проучвания в района на кула номер 8 са от 2014 година. Този археологически потенциал на Видин почти не е използван, каза доцент д-р Здравко Димитров:

„Обекта, който ще проучваме, това е кула №8 по общия план на Бонония от укрепителната система, западната крепостна стена. Само там ще работим. Иначе има идеи, ние сме го коментирали многократно, за Боноия чрез Община Видин като бенефициент да бъде създадена една цялостна програма. Това е един много голям археологически комплекс. Повече от 200 декара е само укрепената територия.“

За да бъдат постигнати осезаеми резултати, са необходими още доброволци, казват от екипа. 

Посочват телефони за връзка: 0888 00 20 11, 0879 02 4023, 0895 64 03 14. 

Призовават желаещите да помогнат на обекта, на 10 септември, в 8 ч. да са пред музей „Кръстата казарма“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама