Как влияе освиркването и неободрението на феновете?

08:27, 04 сеп 18 / Спорт 25 1192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повечето спортисти знаят колко съществено е значението на позитивната енергия  от добронамерени и подкрепящи фенове, но какво се случва в обратната ситуация?

Когато говорим за опитни и уверени състезатели е ясно, че много рядко допускат да се повлияят от външни обстоятелства. Пример за това е състезанието за Голямата награда на Италия във Formula 1 миналия уикенд на пистата Монца. Феновете на Ферари очакваха двойна победа на любимците си, но Люис Хамилтън с Мерцедес ги победи безапелационно и беше шумно освиркван.

Още от началото на свободните тренировки негативната енергия, която тифозите насочваха към него беше очевидна. Противно на очакванията им обаче, именно това се оказа решаващата допълнителната мотивация за британеца, който заяви: “Точно заради освиркванията исках още по-силно да победя именно тук! Тяхното неодобрение ме караше да искам още повече победата!”

Психолозите вероятно още дълго ще спорят кое е по-силен мотиватор - желанието да зарадваме хората, които ни подкрепят или да разочароваме тези, които искат да се провалим. Едно е сигурно - феновете винаги са били и ще бъдат причината спортът да съществува и влиянието им е безспорно. Но високите очаквания от феновете могат да парализират не съвсем уверените спортисти и отбори, както и да мотивират допълнително съперниците. И вероятно именно във вечната неизвестност как точно ще се развият събитията в конкретното състезание е причината всички запалянковци да се връщат отново и отново към любимия си спорт, независимо колко разочаровани са на моменти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама