Цените на кафето стигнаха 12-годишно дъно

09:30, 08 сеп 18 25 2090 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световните цени за кафе достигнаха рекордни ниски стойности за последните 12 години. По данни на Intercotinental Exchange, зърната от сорт Arabica се търгуват за пръв път от юли 2006 г. на цена $ 1 на килограм (0.45 кг), а в средата на миналата седмица цените паднаха до $ 0.95 за килограм.

Цената на втория най-популярен тип кафе – Robusta, също показва значителен спад до $ 1,541 на тон. Последният път, когато този сорт се търгуваше на подобна цена бе през април 2016 г. Както съобщава Russia Today, спадът е започнал през ноември 2016 г., когато Arabica се търгуваше на цена от 1,71 долара. През изминалата година най-популярният тип кафе е поевтинял с почти 24%.

Тази динамика е свързана преди всичко с нарастването на световната реколта от кафе. Според Международната служба за селско стопанство към Американското министерство на земеделието, през сезона 2018/19 добивите ще нараснат със 7% до рекордните 171,2 милиона торби (1 торба – 60 кг). Това увеличение се очаква поради високата реколта в Бразилия – най-големият производител на кафе на зърна в света.
Европейския съюз е най-големият вносител на кафе, следван от Съединените щати, Япония и Канада. Още в началото на лятото котировките за кафе, какао и захар отбелязаха нестабилна тенденция в цените.кафе чаша

Междувременно стана ясно, че кафето е един от новите съюзници на човека в борбата с диабет втори тип. За това свидетелства новия обзорен документ, публикуван в научното списание Nutrition Reviews. Според него втората най-употребявана напитка в света след водата, с всяка изпита чашка намалява със 7% риска от развитието на неинсулинозависим диабет.

В материала, който е съставен въз основа на изводите от 30 научни изследвания, обхванали 1.2 млн. човека, се уточнява, че риска от развитие на диабет тип 2 се намалява със 7%, когато се употребява кафе с кофеин и с 6%, когато се консумира безкофеиново кафе. Когато се отчете, че при умерено потребление на напитката дневно се консумират от 3 до 5 чашки еспресо, намалението на риска от заболяване достига 30-35%.

Авторите на изследването са анализирали биохимическите свойства на кафето. Благодарение на своите антиоксидантни свойства, дългосрочната употреба черната напитка може да намали окислителния стрес, свързан с многобройни неблагоприятни последствия за функционирането на органите в сърдечно-съдовата система и бъбреците. В документа се посочва също така, че редовната употреба на кафе може да намали нивото на противовъзпалителните маркери.

През 2016 г. Световната здравна организация извади кафето от списъка на възможните канцерогени. Счита се също така, че тази напитка намалява риска от развитието на болестта на Алцхаймер. Авторите на обзора обаче подчертават, че е необходимо да се направят нови продължителни изследвания, които да потвърдят защитната функция на кафето, пише Агрозона.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама