Защо жените се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете?

18:10, 04 сеп 18 25 1424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Непрекъснато слушаме и четем, че трябва да спим поне 8 часа на ден, за да функционираме пълноценно и да бъдем оптимално продуктивни. Центърът за изследване на съня в университета в Лафбъроу, Англия, обаче открива, че жените се нуждаят от повече сън, отколкото от мъжете, пише БГНЕС.

Двете основни причини за това са, че женският мозък работи повече от мъжкия и изисква повече време за почивка и че жените имат по-интензивен график.

Женският мозък е създаден за емоционално и аналитично мислене. Това води до техните мултифункционални умения, които изискват много енергия. Способността им да правят и да мислят за няколко неща едновременно не изчезва дори когато лъжат. Ето защо жените имат повече нужда от сън.

Според Националната фондация за сън, жените на възраст между 30 и 60 години спят средно 6 часа и 45 минути на ден през делничните дни. Хормоналните промени в женското тяло не се ограничават само до пубертета. Те се появяват в живота на всяка жена. И изискват повече почивка за тялото.

Докато мъжете често ограничават ежедневните си дейности до работа и спорт, жените трябва да се грижат и за домакинството и децата. Това е още една предпоставка за нуждата от повече сън.

Според учените става дума за поне 20 минути допълнителен сън, която може да зареди тялото и мозъка на нежната половина от населението като батерия.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама