Взеха строги мерки срещу разпространението на африканска чума в Старозагорско

12:00, 04 сеп 18 25 1083 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Строги мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете днес (4 септември) прие на заседание Областната епизоотична комисия, която е председателствана от областния управител Гергана Микова. Това информират от пресцентъра на областната администрация.

Всички ветеринарни лекари, които работят в 10 км. зона около промишлените свиневъдни обекти да съобщят, че започва прилагане на изискванията описани в чл. 139 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Забранява се отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози.

При установяване на нарушение официалните ветеринарни лекари незабавно да уведомят писмено директора на Областната дирекция за безопасност на храните , която издава разпореждане за отнемане на животните в полза на държавата или умъртвяването им на място и насочването им за обезвреждане в обект за обезвреждане на странични животински продукти.

От Областната епизоотична комисия препоръчват собствениците на нерегламентирано отглеждане на прасета да пристъпят към тяхното клане, с цел да се намали популацията и вероятността от разпространение на африканска чума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама