„Човекът, който уби Дон Кихот“ на Тери Гилиъм с премиера в зала 1 на НДК

16:00, 08 сеп 18 / Култура 25 1454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Човекът, който уби Дон Кихот“, един от най-дългоочакваните проекти на култовия режисьор Тери Гилиъм, ще бъде представен за първи път в България в рамките на CineLibri 2018.

Официалната премиера ще се състои на 16 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 часа. Преди прожекцията ще бъде обявен победителят в конкурсната програма на фестивала, който ще получи награда за най-добра екранизация. Ранните билети с 25% намаление вече са в продажба.Зрителите ще имат шанс да си закупят намалени билети само две седмици, след което ще стартира продажбата на всички останали места и ценови категории в зала 1 на НДК.

„Човекът, който уби Дон Кихот“ (2018) държи в напрежение всички ценители на киното и литературата вече близо две десетилетия. След серия от невероятни перипетии около заснемането на филма, превърнал се в ода за лудата творческа страст, той ще бъде излъчен и у нас - броени седмици след премиерата му на фестивали като Кан, Мелбърн и Карлови Вари.

Няколко думи за сюжета: Циничен рекламист на име Тоби заминава за Испания. По време на снимки среща циганка, която му дава копие на някакъв странен филм. Тоби се отправя на път, но един възрастен испански обущар, който си въобразява, че е Дон Кихот, го обърква с оръженосеца Санчо Панса. За режисьора на реклами илюзията и реалността стават неразличими. По пътя от днешен Лондон към Ла Манча от 17 век, в хода на едно комично и все по-сюрреалистично приключение, Тоби е принуден да се изправи срещу трагичните последици от един филм, който е направил на младини.
„Човекът, който уби Дон Кихот“ е създаден по мотиви от „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес, една от най-значимите творби в историята на световната литература.

Сценаристи на филма са Тери Гилиъм и Тони Грисони. Образите на Дон Кихот и Санчо Панса са поверени на Джонатан Прайс и Адам Драйвър, в останалите роли ще видим Стелан Скарсгард, Олга Куриленко, Серхи Лопес, Джорди Мола, Роси де Палма и др.
Вече е ясен пълният състав на фестивалното жури, което включва петима професионалисти с безспорно международно признание.

Председател е Мартичка Божилова от АГИТПРОП, изтъкнат продуцент, носител на „Златна мечка” 2018 за копродукцията с българско участие „Не ме докосвай”. За да отсеят най-талантливата литературна адаптация на годината, у нас пристигат големият френски романист и киносценарист Давид Фоенкинос и популярният холандски писател, продуцент и актьор Херман Кох, постигнал световен пробив с романа „Вечерята“.

Актьорската гилдия също е представена в журито - в лицето на британската звезда Майкъл Маккел. Към отбора на арбитрите се присъединява и Анди Делиана, известен продуцент, сценарист, режисьор и актьор.

Четвъртото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе от 10 до 24 октомври и ще предложи над 300 прожекции, 45 актуални кинопродукции, много специални гости, събития и емоции. Тематичен фокус тази година е красотата на любовта във всичките й форми и превъплъщения. Търсете мотото „Любов между редовете”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама