Кипър засилва мерките за справяне с нарастващия поток бежанци

10:50, 06 сеп 18 / Свят 25 922 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кипърското правителство предприема засилени мерки за справяне с рязко увеличаващия се поток бежанци, най-вече от Сирия, пристигащи по море и суша в страната.

Кипър ще иска европейска помощ заради нарастващия миграционен натиск. На високо ниво, в преки преговори с висши представители на ЕС, правителството ще настоява за единна миграционна политика на ЕС, включваща автоматичен задължителен механизъм за преразпределение на имащите право на убежище във всички страни-членки.

Правителството се стреми да сключи споразумения за реадмисия със съседните страни, на първо място с Ливан, откъдето идват много лодки, превозващи мигранти.

Ще бъде засилен контролът върху 180-километровата демаркационна линия, разделяща северната и южната част на острова, през която сега преминават бежанци от окупираните територии, като бъдат поставени високотехнологични камери. С повече патрули ще бъде укрепена и бреговата охрана.

Кипър вече е на първо място в ЕС по брой търсещи убежище на глава от населението, сочат последните данни на Евростат за първите осем месеца на тази година, съобщава БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама