Благоевград почете 133 години от Съединението

12:00, 06 сеп 18 25 1299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ритуалът се състоя пред паметника на Македоно-Одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“ в областния център.

Пред паметника глава сведе първо заместник-кметът по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева. Почит отдадоха още и Даниела Савеклиева - депутат от 44-то Народно събрание, заместник областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС- Радослав Тасков, общински съветници, представители на културни институти, представители на политически партии, общественици, граждани.

По случай националния празник Биг Бенд Благоевград изсвири Химна на България, както и други бележити български песни. Исторически факти от делото на дедите ни и борбата за Съединението припомниха ученици от Природо-математическа гимназия „Сергей П. Корольов“.

На днешната дата - 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя.

Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама