Отбор от звезди победи в маратон в чест на Съединението

15:15, 06 сеп 18 / Спорт 25 1718 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отбор от звезди е победител в Общото класиране на щафетния Екиден маратон в София. Отборът на Деян Славчев-Део, Иво Балабанов, Александър Сръндев, Димчо Мицов, Йоло Николов и Митко Ценов се класира първи с общо време 2 часа и 15 минути.

На старт в надпреварата „Екиден Маратон 2018“ застанаха 58 тима, а сред участиците в големия маратон, редом до някои от най-известните ни атлети, се състезаваха футболните треньори Милен Радуканов, Светослав Петров и др. плюс европейската шампионка по биатлон Павлина Филипова, както и част от най-силните ни състезатели в зимните спортове в момента, сред които бе световният шампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев.

Състезанието започна в 9 часа от Националния стадион "Васил Левски", а трасето минава през централните улици и булеварди.
Бягането е в чест на Съединението на Княжество България и Източна Румелия и с него беше даден старт на Дните на японската култура. Маратонът е част от инициатива "София - Европейска столица на спорта" и по традиция е в чест на националния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетният характер на надпреварата.

"София Екиден маратон 2018” е отборно състезание на класическата дистанция от 42,195 км. Общото контролно време е 4 часа и една минута. Всеки отбор е съставен от шестима души.

Маратонът бе открит от посланика на Япония в България Масато Ватанабе и от директора на проявата Даниел Дуков. И двамата пожелаха успех, а дипломатът изтъкна ролята на подобни бягания за изграждане на екипен дух, на дисциплина, себераздаване и любов към спорта.

А терминът "екиден" идва от Япония и е комбинация от думите “пункт” и “предаване”. Започва да се използва след първото организиране на Екиден маратон в Япония през 1917 г., когато участниците трябвало да изминат разстоянието от 508 км между Токио и Киото.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама