Марковски: Психичното здраве на Иванчева е критично

15:15, 07 сеп 18 25 2044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Психичното здраве на отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева е критично и то може да доведе до психологическа смърт". Това каза адвокатът й Димитър Марковски, позовавайки се на психиатри, минути след като Специализираният наказателен съд не даде ход на разпоредителното дело.

По делото обвиняеми са и бившият заместник на Иванчева - Биляна Петрова, и бившият районен кмет Петко Дюлгеров. Процесът не можа да започне, тъй като Иванчева и Петрова, и техните адвокати не са получили навреме обвинителния акт и една от експертизите – ендокринологичната все още не е изготвена. Следващото заседание е на 13-ти септември.

На днешното си заседание обаче, съдът реши да инициира преразглеждане на мярката на Иванчева и реши тя и Петрова да останат в София, а да не ходят в Сливенския затвор. Въпреки това адвокатът на Иванчева Димитър Марковски каза, че клиентката му лежи в ареста без доказана вина.

"Докато моята клиентка невинна е в затвора, аз не съм доволен от развоя. Аз се надявах, че прокуратурата ще прояви кураж и ще прекрати делото. Вместо това тя внесе обвинителен акт. Искам да подчертая, че психическото й състояние се е влошило в ареста заради стреса и лошите условия в него", заяви Марковски, цитиран от БГНЕС. Той изрази възмущение от съдържанието на обвинителния акт и изрази недоумение как може да се изготвя такъв сериозен документ без доказателства.

„Простото подозрение не е доказателство“, отсече адвокатът на Иванчева.

"Няма следи по пръстите на Иванчева от този прах", беше категоричен той и уточни, че по дясната длан на отстранената кметица е имало следи, но те са в резултат на подписания протокол, каза в отговор на въпрос дали по ръцете на Иванчева има следи от белязаните пари.

Пред залата беше и строителният предприемач Александър Ваклин, който заяви, че разговорите от специалните разузнавателни средства ще покажат кой е крив и кой прав.

„За първи път ми искат подкуп. Не бих дал и 200 лв. на катаджия. А разговорите с Иванчева бяха като с лош катаджия, който те гледа многозначително и пита – ще пишем ли? На няколко пъти ми забрави името, постара се да ме унижи възможно най-много. Затова се свързах с разследващите", заяви Ваклин.

Той разказа, че дал парите на бившия кмет на района Петко Дюлгеров половин час преди арестите и уточни, че е разговарял само с него. „Дюлгеров ми предаде условията на Иванчева. Потърсих именно него, защото разбрах, че е близък с доскорошния кмет на "Младост". Каза ми, че от парите за себе си няма да вземе нищо. Свърза се с Иванчева по Viber и предадох сумата“, добави Ваклин.

Бизнесменът каза, че е завел дело в Административния съд като опит да се справи с оказания му натиск от районната администрация, но не дочакал решението на съда. Подавал жалби и в Столичния общински съвет, но и от там не успели да решат проблема му. Ваклин добави, че Иванчева му казала, че трябвало да даде, за да получи. Той подчерта, че отстраненият кмет не е искал той да направи детска площадка, а да вземе пари.

На тези думи бившият ПР на Иванчева Петър Кърджилов каза, че е лъжа и взе думата. „Това е лъжа. Говорили сте именно за площадка. Понеже тази площадка е била обещана от вас. В деня на тази долна акция тя се е обадила на секретарката Стоянова и ѝ е казала да придвижи преписката, защото в този ден вие сте декларирал, че ще направите тази площадка. Това е бил целият ключ в заговор да се получи това обаждане именно в същия ден, минути преди бруталния арест. Вие сте лъжец, г-н Ваклин и ще си го получите рано или късно”, закани се Петър Кърджилов в присъствието на медии в съда.

Строителният предприемач заяви, че твърдението на Кърджилов не е вярно и не пожела да влезе в полемиката с площадката. Той добави, че пари за детски площадки са дарени на общината, но те не са използвани затова.

Стана ясно още, че бившият ПР на Иванчева е внесъл протестна нота в президентството. В него настоява президентът Румен Радев да ангажира свои юристи, които да следят делото, което според Кърджилов е опорочено и добави, че Иванчева не само съди България в Европейския съд за правата на човека и всички институции, които са допуснали да се реализира този зле скалъпен сценарий.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама