БАН обсъжда искането за излизане на НИМХ от структурата й

08:00, 10 сеп 18 25 1054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) ще заседава днес, за да обсъди искането за излизане на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от структурата на БАН.

Проф. Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН, уточни, че искането за отделянето на НИМХ от БАН ще е единствената точка на заседанието.

В края на седмицата министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че извеждането на дейността на Националния институт по метерология и хидрология от БАН е единствен разумен вариант. Единственият въпрос е дали отделянето на структурата да бъде извършено с подзаконов нормативен акт или чрез законови изменения, посочи още той.

Научните работници в института ще могат сами да решат къде да работят - дали да останат в БАН или да отидат в НИМХ след отделянето му като самостоятелна институция.

"След решението за предсрочно прекратяване на мандата на директора на НИМХ проф. д-р. Христомир Брънзов, нагласите в института са категорични", обясни Вълчев.

Министърът вече посочи, че дори и Общото събрание на БАН да не гласува отделянето на НИМХ, това ще бъде направено от правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама