Мъти ли се нещо на "Дондуков" 2?

22:07, 07 сеп 18 / Политика 25 1742 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Снощи бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров излезе с интересен статус в социалната мрежа. Активният във Фейсбуук Тодоров заяви:

"Хм, интересно. Преди секунди в Пловдив - Румен Радев се ръкува само с Цветан Цветанов и Явор Нотев. Пропусна Корнела, която си беше изкривила устните в опит за усмивка. Явно ще прави партия и БСП вече не са му нужни."

Принципно статусът на Тодоров не би предизвикал сериозна дискусия, тъй като отношението му към БСП и Нинова е ясно и би могъл да бъде упрекнат в тенденциозност. Въпреки това обаче си струва да се отбележи.

Според запознати, на коктейла след официалната церемония по повод Съединението, президентът Радев, без да обърне внимание на Нинова, е провел задушевен дълъг разговор с лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов. Последният е ярък критик на действията и политиката на Корнелия Нинова, а разривът между двамата се случи малко след избухването на "ЦУМ-гейт".

"Президентът не може да бъде арбитър в ситуация дори когато фактите са противоречиви."

Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти преди година срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и представителя на ръководството на БСП в оставка Георги Гергов в офиса на последния в столичния ЦУМ. 

На какво обаче се дължи задушевният резговор на Радев с Гергов - продължава да се коментира през целия ден от ресорни репортери. Дали двамата ще обединят сили за нов политически проект или за атака към поста на Корнелия Нинова в БСП - все още не е ясно. Разбира се, възможно е разговорът да си остане просто в сферата на политическите клюки. При всички положения обаче политическите журналисти ще се питат още известно време "Мъти ли се нещо на "Дондуков"2?"

След скандалите с Бенчо Бенчев, въпросът за ролята на Георги Гергов в живота на социалистическата партия също продължава да стои на дневен ред. Преди месец "168 часа" припомни накратко кариерата на Гергов при "червените" в материал за милионерите в БСП:

"Дълги години Георги Гергов просто гравитираше около БСП. В един момент милионерът реши да прави политическа кариера, и много бързо оглави пловдивската структура. В града под тепетата те никога не са печелили кметски избори. Естествено, и той не можа. Но целта му беше след местното да овладее и централното лидерско място. Засега обаче въпреки възможностите си не успява да се пребори с конкуренцията.

Собственикът на ЦУМ никога не е криел богатството си. Заедно с жена си е декларирал дялове във фирма "Съни тур" за 14,6 млн. лв.

Освен това притежава хотел "Санкт Петербург" в Пловдив, както и компанията "Старият Пловдив", панаира в града на тепетата, акции за 5 млн. в ЦУМ и имоти за над 400 000 лв.

Пред Сметната палата е декларирал депозити от 40 хиляди лева в банки и вземания за около 11 млн. лв. Кредитите му обаче също са над 11 млн. лв.

Каква собственост се води на името на фирмите му, не е ясно. Но и той също като Бенчо Бенчев влезе в конфликт с Корнелия Нинова."

Любопитен факт, който се припомня в последните дни, е и обвързаността във времето между Георги Гергов и Ветко Арабаджиев. "Историци на живота на богатите обаче припомнят, че между хотелиерските фамилии има почти роднинска връзка, понеже са си кумували", пише "Стандарт" през 2008-а, в материал, който акцентира върху сдобряването на двамата след тежък скандал.

Две години по-късно, отново "168 часа" прави ретроспекция на причината Гергов и Арабаджиев да развалят приятелството си:

"През 2007 г. Арабаджиев напусна оглавявания от Георги Гергов Национален борд по туризъм, регистрира Съюза на инвеститорите в туризма и става негов председател. След това Ветко заедно с други хотелиери бламират инициативата на Гергов за Национална конфедерация на туристическата индустрия. Заради разнобоя между двамата се налага създаването на Държавна консултативна комисия в края на 2008 г., оглавявана от тогавашния вицепремиер Ивайло Калфин, а Гергов и Арабаджиев стават членове на комисията.

Участието му в Държавната консултативна комисия предизвиква сигнал до парламентарната комисия по корупция в края на 2008 г., в който се настоява да бъде разследвана дейността на Арабаджиев. Според него става дума за злонамерени слухове от страна на конкуренти, според други - разследването е прекратено от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

Скандалът между кумците Гергов и Арабаджиев избухва заради приватизацията на "Пловдив БТ", когато и двамата са отрязани от надпреварата, въпреки че победителят "Сигма консултинг" предлага по-ниска цена. Тръгва мълвата, че сделката е компенсация за ударения бизнес на винпрома покрай ареста на бившия зам.-шеф на НСБОП Иван Иванов-Рилски. Той е разследван за изтичане на информация за предстоящи проверки на алкохолните производители. Според запознати тъкмо войната между Гергов, Арабаджиев и собствениците на Винпром "Пещера" води до оставката на Мургина."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама