Шиндзо Абе обеща да промени конституцията, ако получи нов мандат

12:30, 10 сеп 18 / Свят 25 964 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японският премиер Шиндзо Абе обеща да реформира пацифистката конституция на страната, ако бъде избран за нов мандат начело на Либерално-демократическата партия (ЛДП), която оглавява от шест години, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Консервативният 63-годишен лидер е фаворит на изборите, насрочени за 20 септември. Той има само един съперник, 61-годишният бивш министър на отбраната Шигеру Ишиба.

Ако спечели, Абе ще остане начело на третата световна икономика още три години, превръщайки се в най-дълго управлявалият лидер в съвременната японска история.

"Време е да се заемем с реформата на Конституцията", заяви Абе. Той добави, че планира да представи проектозакон за изменения и допълнения пред парламента до края на годината.

Според чл. 9 японската Конституция, създадена през 1947 г. от американските окупационни сили след капитулацията на Токио в края на Втората световна война, страната се отказва "завинаги" от войната и се задължава "никога да не поддържа сухопътни, военноморски и военновъздушни сили, нито друг военен потенциал". Абе иска да промени тази разпоредба, смятана от националистическите среди за унизителен спомен от поражението през 1945 година.

Япония вече възстанови военните си сили, наречени "Сили за самоотбрана". Те имат задължението да не се намесват във военни действия освен при пряко нападение срещу страната. Абе обяснява, че иска да промени Конституцията, за да даде на тези войски ясен статут, запазвайки фундаменталния принцип на пацифизма, на който японците държат.

По време на речта си премиерът похвали и своята икономическа стратегия, която според него е довела до много ниско равнище на безработицата, повишаване на броя на туристите и възстановяване на икономиката. В дипломатически план той е решен да се срещне лично със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, за да реши въпроса за съдбата на японците, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те години на миналия век с цел обучение на шпиони.

Неговият противник Ишиба, който порица липсата на дебати в партията, набляга от своя страна на ядрена заплаха от страна на Северна Корея и демографските проблеми. Япония се сблъсква със застаряване на населението и ниска раждаемост.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама