Порожанов: Пробите за чума от село Бозвелийско са отрицателни

12:14, 10 сеп 18 25 1460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В село Бозвелийско пробите за африканска чума по свинете са отрицателни. Това обяви министърът на земеделието Румен Порожанов, който направи оглед на оградата по сухоземната граница с Румъния край Силистра, предаде "Фокус".

Въпреки това той призова всички стопани, които имат домашни прасета, да ги "усвоят". Въпреки че пробите са отрицателни, това са превантивни мерки, обясни той. Според него всички нерегистрирани домашни дворове с прасета трябва да бъдат регистрирани по най-бързия начин.

Като друг въпрос, който ще бъде обсъден на срещата, Порожанов посочи проблема "заден двор". Той уточни, че в тези дворове няма регистрация и биосигурност и там болестта има възможност да се генерира най-лесно.

На румънска територия, на километър от Община Кайнарджа, е най-близкото огнище на африканска чума по свинете, съобщи Румен Порожанов.

Той провери на място как е направена защитната телена ограда, която би трябвало да спира влизането на диви свине от Румъния на българска територия. По думите на министър Порожанов, съоръжението е изградено добре. Той каза, че го притесняват гонките на диви прасета, които се организират в северната ни съседка, защото подплашените животни се насочват към наша територия.

Проблемът ще бъде обсъден следобед на среща с министрите на земеделието и развитието на селските райони Петре Дея и на водите и горите Йоан Дене. Ще бъде обмислен и вариант по границата да бъдат разположени патрули, които да следят за преминаването на диви прасета. На срещата България ще настоява да спрат тези гонки, а ако това е невъзможно, да се ограничат в определени дни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама