Пациентски организации с жалба срещу здравния министър

15:40, 10 сеп 18 25 1091 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пациентски организации внесоха жалба за бездействие от страна на здравния министър Кирил Ананиев по отношение на наблюдението на децата с хронични заболявания в детските заведения и училищата.

Пациентите настояват да се даде законова възможност медицинският персонал в детските ясли, градини и училищата да подпомага процеса на лечение на тези деца.

"Понастоящем този персонал може да извършва само профилактика", обясни пред Дарик радио Ваня Добрева, председател на "Асоциация хипофиза”. Искането на пациентските организации е при указание от лекар, медицинският персонал в тези заведения да има възможност да дава медикаменти и да поставя инсулин. 

"Някои казват, че законът е с по-висок нормативен акт, но си противоречат с наредбата и все още няма яснота как да се действа. Просто трябва да се промени наредбата, да се разпише по нов начин. В тези двете наредби, едната касае детските градини и училищата и пише, че те могат да извършват профилактика. А би трябвало да се запише, че когато те имат указания от лекуващ лекар на детето, те са длъжни да дават медикаменти, да поставят инсулин, да мерят кръвна захар", посочи още Добрева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама