Красимир Вълчев: НИМХ ще работи като хидрометеорологична служба

15:55, 10 сеп 18 25 1109 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приветствам решението на Общото събрание на БАН, каза днес в Кюстендил министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Решението касае частично извеждане на част от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ от структурата на Академията.

Имахме възможност доста да си говорим и отбелязахме, че нищо няма да правим насила, т.е., тези от научните работници, които искат да останат в Академията - да останат, а другите, които не искат - да излязат, заедно с оперативната дейност и НИХМ, каза министърът. Той посочи, че има редица уточняващи въпроси и е много важна частта от решението, отнасяща се до отделянето на оперативната дейност, за да има първоприемственост на всички договори.

"НИМХ участва в редица международни организации, има редица други договори и не бива да се създават пречки за оперативната дейност. Трябва или да се закрие институтът в рамките на БАН преди ние да открием институт, или той да бъде разделен, за да може да изведем цялата тази съвкупност от права, задължения и договори в НИМХ. Искам да ви уверя, че НИМХ ще продължи да работи като национална хидрометеорологична служба, ние ще го подкрепим в максимална степен, но тепърва ще решим къде ще бъде ситуиран и какъв точно да бъде организационно-правния му статут", каза още министърът.

Той потвърди, че има опасения, че няма да има заплати и аванси за служителите в НИХМ, заради това, че институтът работи 12 дни без ръководство и няма кой да подписва никакви документи.

"Аз коментирах решението за предсрочно прекратения мандат на директора като неуместно, което временно възпрепятства дейността на института. Моят апел е час по-бързо да определят временно изпълняващ длъжността директор, който да бъде приемлив за колектива на НИМХ. В момента няма кой да подпише", каза Красимир Вълчев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама