Артистично изработено кръгово кръстовище ще бъде открито в Кюстендил

11:10, 11 сеп 18 25 1335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Артистично изработено кръгово кръстовище по пътя за ГКПП Гюешево ще бъде открито в Кюстендил през следващата седмица. Проектът е на кюстендилския художник и педагог Евгени Серафимов, който работи с млади творци от града. Финансирането на идеята е чрез Младежка банка.

"Кръговите кръстовища по цял свят да са място за градско изкуство. Решихме да го приложим и тук, вместо там да има буренясало петно. Кръстовището е малко и затова не може да се направи озеленяване. Така решихме да направим градска паркова скулптура, от мозайка, която да се вижда отдалече, да прави връзка и с изкуството в центъра на града", разказа Серафимов. Той посочи, че често пъти кръговите кръстовища са като емблеми на градовете.

"Композицията, която се прави в момента е колоритна и подсказва, че Кюстедил е град на художници", каза пред БНР Серафимов.

Евгени Серафимов е ръководител на Кюстендилската школа "Новите майстори", която стана популярна с мегапроектите за градско изкуство като "Майстора на един декар", изрисувана върху централния площад "Дъждовник", направен върху 300-те стъпала към парк "Хисарлъка" и "Гайтаните", красящи стените на река Банщица в Кюстендил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама