Ефектът от отпуската трае четири дни

18:00, 11 сеп 18 / Любопитно 25 1004 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ефектът от ваканцията трае само четири дни. Точно на четвъртия ден след връщане на работа, човек се чувства сякаш никога не е бил в отпуска, пише списание "Мадам Фигаро", цитирано от БТА.

Френски психолози и социолози констатираха, че на четвъртия ден на работното място след ваканцията, независимо от размера й, стресът се връща и благоприятните психически и физически ползи от отпуската се изпаряват напълно. Мозъкът на служителя отново е обхванат от терзания, съмнения и горчивина.

Според допитване на социологическата агенция Ифоп 29 процента от французите казват, че ползите от ваканцията изчезват бързо. Според допитване на агенция Одокса и радио Франс Ентер 52 процента от французите споделят, че след отпуската се чувстват не по-малко уморени още в първите дни на работа.

Психиатърът Мишел Льожоайю смята, че виновник за тази тенденцията е еволюцията във възприемането на понятието "ваканция". В миналото ваканцията е била възприемана просто като обикновена почивка със семейството и приятели на море или на планина. Днес хората възприемат отпуската като лечение и очакват от нея да има същия ефект както антибиотиците и успокояващите медикаменти. Хората очакват, че ваканцията ще реши кардинално проблемите, които те имат на работното място или че ще промени коренно живота им, но това не е така.

Ваканцията няма как да премахне конфликтите, които човек има с други колеги. А ако човек замине депресиран във ваканция, по време на почивката депресията не изчезва, тя е само се притъпява и избухва с нова мощ след ваканцията. Нещата се влошават и когато след отпуска човек констатира, че работата не е "почивала" като него и са се натрупали доста неща за вършене.

Ето защо експертите препоръчват първо да не се възлагат толкова големи очаквания на отпуските. И второ хората да намерят време в работното ежедневие, през което да се движат и да се сещат за семейството си. Експертите препоръчват и хората да се научат да обръщат внимание на заобикалящата ги природа и когато не са във ваканция. Зеленият и синият цвят са естествени антидепресанти не само когато човек ги наблюдава под формата на планинска морава или море през ваканцията си. Тези цветове имат същия ефект в природата и в нашето ежедневие.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама