Защо се появява човешко лице на Луната?

20:20, 11 сеп 18 / Любопитно 25 1206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски учени установиха, че илюзията за човешко лице на лунния диск се дължи на намагнетизиран прах, оставен от древна лава, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Този прах създава загадъчните тъмни участъци на повърхността на Луната, които приличат на лице или на други образи при пълнолуние.

НАСА от десетилетия признава за съществуването на завихрянето и го сравнява със "сметана в кафе", но досега причината за появата му не беше известна.

Тъмните участъци са по-малко изветрени от заобикалящата ги среда. Учените от университета Рътгърс и университета на Калифорния в Бъркли твърдят, че завихрянето на праха, което ги образува, се дължи на древни тунели, оформени от лава. Лавата е разградила минералите в кората и е образувала желязо.

Досегашната хипотеза беше, че завихрянето се появява под зони с интензивен магнетизъм, който предпазва части от повърхността от слънчевия вятър, от който повърхността на Луната побелява.

Компютърният модел на американските учени разкри, че има тесни змиевидни магнитни зони, където се появява завихряне. Те се подреждат по формата на тунелите, образувани в древността от лава под повърхността. Зоните, където вулканичната активност е била най-силна, сега са силно намагнетизирани заради минералите в скалата, които са се разградили под екстремните температури и се е образявал металът желязо.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама