Замърсяването на въздуха е най-голямата екоопасност пред европейците

20:10, 11 сеп 18 / Свят 25 824 Topnovini
1

Замърсяването на въздуха към момента е "най-големият екологичен риск" за общественото здраве в Европа, но правителствата не успяват да се справят адекватно с кризата. Това е установила Европейската сметна палата, съобщава в. "Гардиън".

Ограниченията за замърсяването на въздуха в Европа са "много по-слаби" от препоръките на Световната здравна организация (СЗО) - и повечето страни от ЕС въпреки това не ги спазват.

Токсичният въздух убива преждевременно около 400 000 европейци всяка година.

В одита си Европейската сметна палата призовава европейските закони за качество на въздуха да бъдат приведени в съответствие със стандартите на СЗО, които са поне два пъти строги за емисиите от фини прахови частици и шест пъти по-строги за серния диоксид (SO2).

Януш Войчеховски, който водещ докладчик на одита, е коментирал, че мащабът на мълчаливите смъртни случаи от отровен въздух е "неприемлив".

"Имаме криза на общественото здраве в Европа заради замърсяването на въздуха", изтъкна той и допълни: "Повече от 1000 преждевременни смъртни случая всеки ден в ЕС и повече от 1% от дневния брой смъртни случаи в ЕС. Това е 10 пъти повече от броя на загиналите при пътни произшествия."

"Замърсяването на въздуха трябва да бъде разглеждано като приоритет от ЕС", подчерта Войчеховски, добавяйки: "Надяваме се, че в следващия финансов период това ще бъде приоритет."

Войчеховски отбелязал, че Общността понастоящем изразходва 3,4 млрд. евро от кохезионните си фондове за силно замърсяваща биомаса - почти два пъти повече от 1,8-те милиарда, отделяни за борба със замърсяването на въздуха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани