Фалитът на „Олимпик“ влиза в съда в Никозия

08:00, 12 сеп 18 25 1022 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Искът за обявяване в ликвидация на застрахователна компания "Олимпик" влиза в съда в Никозия. Всеки клиент на компанията ще получи писмо с разяснения за условията за подаване на искове за обезщетения или за възстановяване на суми по предсрочно прекратени полици.

Първият срок, важен за клиентите, започва да тече след официалното обявяване на дружеството в ликвидация. Съдебното решение трябва да бъде обявено в официалния вестник на Република Кипър.

Потърпевшите ще имат 35 дни след обявяването на фалит на "Олимпик" да подадат своите искове за обезщетения.

За Кипър, където е регистрирана "Олимпик", това е първият по рода си случай на фалит на застрахователно дружество, засягащ друга страна-членка на ЕС, и който трябва да се реши в съответствие едновременно с националното и европейското законодателство.

Ако на съдебното заседание бъдат подадени възражения срещу самата ликвидация или срещу номинацията за постоянен ликвидатор, който съдът трябва да назначи, ще бъде насрочена нова дата. Ако няма нови искания, съдът ще продължи с процедурата, като самото произнасяне на решението може да стане и в следващите дни, предава БНР.

До делото се стигна след като през месец май Службата за контрол на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър отне лиценза за извършване на дейност на „Олимпик” поради невъзможността му да отговори на изискванията за капиталова адекватност, въведени с новата европейска директива „Платежоспособност II”. Самият иск за обявяване в ликвидация бе подаден на 10 август и от тази дата ще влезе в сила и очакваното решение на съда, което е важно за последващите претенции.

През изминалия един месец е започнала работа по установяване на реалното съществуване и стойността на активите на компанията, които трябва да бъдат осребрени в хода на ликвидационната процедура, както и за изчисляване на дължимите суми на потърпевшите клиенти.

Според кипърския закон в случаите на ликвидация на застрахователна компания с приоритет са кредиторите, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Кредиторите от България и Кипър са равнопоставени и ще бъдат третирани по еднакъв начин.

Казусът е труден, обхваща две страни-членки на ЕС, с компания и неин клон, с голям брой кредитори и сложни финансови параметри, затова процедурата по ликвидация може да продължи години, прогнозират експерти по несъстоятелност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама