Жан-Клод Юнкер призова за засилване на граничната сигурност на Евросъюза

12:59, 12 сеп 18 / Свят 25 1237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Засилване на правомощията на Европейската прокуратура с цел борба срещу трансграничния тероризъм. Това поиска в речта си за състоянието на Съюза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Пред евродепутатите в Страсбург той призова за засилване на граничната сигурност и на отбранителния капацитет на Евросъюза и за утвърждаване на международната роля на еврото, предаде БНР.

В последното за мандата си обръщение към Европарламента Юнкер настоя за трайно решение по миграционната криза и се обяви в защита на европейската перспектива за Западните Балкани.

„Европейците очакват от ЕС да гарантира тяхната безопасност. Ето защо днес Комисията предлага разширяване на задачите на новосъздадената Европейска прокуратура с цел включване на борбата срещу терористичните престъпления. Трябва да сме в състояние да преследваме терористите по наказателен ред по-координирано в целия Евросъюз. Терористите не познават граници. Не трябва да ставаме неволни техни съучастници заради неспособността си да си сътрудничим“, каза Юнкер.

По-рано той заяви, че Европейският съюз трябва да има по-голяма глобална роля, а днешните международни съюзи може да не бъдат запазени утре. Той заяви, че е нужно Европа, която вече е преодоляла икономическата криза, да обедини военните и икономическите си сили, за да се превърне в сила, с която всеки се съобразява.
Тази година речта предхожда европейските избори и попада в контекста на дебата за бъдещето на Европейския съюз след Брекзит и реално започналата предизборна кампания, след като лидерът на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер вече обяви кандидатурата си за председател на Европейската комисия.

„Уважаваме решението на Великобритания да излезе от съюза ни, но дълбоко съжаляваме за него. Също така искаме от британското правителство да разбере, че ако някой напусне Съюза, той не може да остане на същото привилегировано положение. Ако напуснеш Съюза, вече не си част от единния му пазар“, подчерта Юнкер.

В миналогодишната реч Юнкер очерта своята визия за начина, по който би могъл да се развие Евросъюзът до 2025 г., и представи Пътна карта за по-обединен, по-силен и по-демократичен съюз. Очаква се дебатът за необходимите реформи, които да са от реално значение за хората, да намери своята кулминационна точка на 9 май 2019 г. на среща на върха в Сибиу, Румъния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама