Швеция иска руски боклук

18:30, 12 сеп 18 / Свят 25 1471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Швеция иска да купува боклук от Русия, съобщи в интервю за телевизия „360“ шведският посланик в Москва Петер Ериксон. Страната вече купува боклук от Норвегия, от Англия и от Италия.

Всяка година Русия „произвежда“ около 60 милиона тона твърди битови отпадъци и Швеция се интересува от тях, каза посланикът и посочи, че от боклука се произвежда енергия по технологията Waste-to-energy.

През 2015 година Швеция е произвела от отпадъци 14,7 тераватчаса топлинна и 2,3 тераватчаса електрическа енергия. Според дипломата в Швеция всяка година се изгарят 2 милиона тона боклук за производство на енергия, но количествата са недостатъчни и страната трябва да купува отпадъци от чужбина.

Швеция получава всяка година 1,3-1,5 милиона тона боклук от чужбина и произвежда евтина енергия, а също така получава пари и за утилизацията на отпадъците.

Скандинавската страна е една от малкото, в които боклукът се преработва 100%. Отпадъците се сортират – близо 50% от тях отиват за повторна употреба, преработват се 48,6%, а 0,8% са източник на енергия.

Столицата Стокхолм получава сериозни приходи в бюджета, преработвайки боклука на други страни, посочват от шведската асоциация за управление на отпадъците Avfall Sverige.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама